lauantai 22. marraskuuta 2014

Adyn lääkärikäynti

Käytiin Adyn kanssa viime maanantaina eläinlääkärissä. Suurin huolenaihe oli se piehtaroiminen, Ady voi siis piehtaroida 20-30 kertaa yhden lenkin aikana (45min-1½h) ja välillä tuntui että se piehtaroi ihan kokoajan. Lisäksi sillä on oikeassa reidessä patti joka ilmestyi jokunen kuukausi sitten ja kasvoi kunnes se muutama viikko sitten lopetti kasvamisen, muuttui kovaksi ja rupesi pienentymään. Noiden huolenaiheiden lisäksi halusin vielä ihan normi terveystarkastuksen viiden vuoden iän kunniaksi.

Perustutkimuksissa kuunneltiin sydän, lievä sivuääni kuului edelleen ja lisäksi ehkä jonkinnäköinen rytmihäiriö, eläinlääkäri oli kuulevinaan lisälyöntejä. Suussa ei mitään ja kopeloinnissa ei mitään mainittavaa. Selkää se väristeli ja painamalla se vähän aristi yhtä kohtaa. Tämän jälkeen se rauhoitettiin.

Tainnutettu

Sitten Ady vietiin röntgeniin jossa otettiin kuvat kyynäristä, lonkista, selästä ja keuhkoista. Lisäksi otettiin verinäytteitä ja neulanäyte siitä patista.

Kaikki verinäytteet oli normaaleja ja patista tuli hyvin pieni määrä nestettä, eläinlääkäri arveli sen olevan hyvänlaatuinen kysta. Eläinlääkäri sanoi kuvista sen verran että kyynärät näyttivät hyvälle, lonkat hyvälle ja selästä löytyi yksi tai kaksi omituisen näköistä fasettiniveltä mutta että hän konsultoisi vielä ortopediä. Muutaman päivän jouduin odottamaan vastauksia mutta nyt ne on tiedossa.
  Ortopedi sanoi että kyynärät on hyvät mutta että lonkissa on lievää nivelrikkoa. Selästä oli sanonut että yllättävän hyvässä kunnossa, mutta, selässä on rintarangassa (T10-11) fasettinivelessä  osteofyyttejä (luupiikkejä). Myös lannerangassa (L1-4) on fasettinivelissä osteofyyttejä. L7-S1 end plates on vähän skleroottisia, (eli jos nyt oikein olen anatomian ymmärtänyt niin kyse on välilevyjen päätylevyistä jotka olisivat kovettuneet..??) Loppulauseena ortopedi oli kirjoittanut että "jatkaisin normaalia koiran elämää". Eli ymmärrän asian niin että vaikka muutoksia on jonkinverran niin ne ovat sen verran lieviä että niiden ei pitäisi vaikuttaa koiraan. Ady piehtaroi ilmeisesti joko kutinan=karvanlähdön takia tai huvikseen. Selän väristely ja kosketus/paineluarkuus kuitenkin johtuu jostain, olisiko sitten lihasperäistä?

Eli kaikenkaikkiaan olen ihan helpottunut, olin pelännyt spondyloosia tai jotain muuta kamalan kivuliasta siellä selkärangassa, näin ei nyt ymmärtääkseni kuitenkaan ole. Lonkkien lievää nivelrikkoa olisi varmaan hyvä alkaa hoidattamaan jollain nivelvalmisteella..

Loppuun vielä muutama kuva.

Yksi närkästynyt vastaherätetty

Murjotusmaksimus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti