maanantai 20. toukokuuta 2013

Iivan sydänultra

Tultiin just kotiin Lahden Vethausista, Iivalla oli aika Seppo Lambergille sen huhtikuussa toistamiseen kuullun sydämen sivuäänen takia. Jouduin ensimmäistä kertaa Iivan kanssa tilanteeseen jossa se ei käyttäydy halutunlaisesti. Ensin se ei suostunut menemään vaa'alle koska se kolisi, ja tutkimuksen aikana se venkoili. Ei riehunut tai rypistellyt mutta yritti mennä istumaan ja nojaili minuun koko painollaan, ei myöskään suostunut ottamaan askelta taaksepäin. En tiedä pelottiko sitä vai onko sillä joku henkisen kasvun vaihe meneillään koska ne pari kertaa kun se on ollut stressaantunut se on puskenut hilseet pintaan tuosta sään kohdalta, nyt se ei hilseillyt ollenkaan. Luulen että se osoitti vaan mieltään, tutkimuksen jälkeen se söi herkkuja eläinlääkäriltä jonka jälkeen se meni makuulle ja nukahti.

Tutkimuksen jälkeen


Näin Seppo Lamberg kirjoitti tutkimuksesta:

"Sydämen ultraäänitutkimus sivuäänen takia. Iiva koiran sydämessä ei todeta laajentumaa. Sydämen seinämäpaksuudet ja supistuvuus ovat normaalit. Sydänlihaksen vajaatoiminta, dilatiivinen kardiomyopatia voidaan poissulkea. Aortassa ja keuhkovaltimoissa mitataan normaali virtaus, väliseinävuotoja ei todeta. Selkeästi synnynnäistä sydänsairautta ei todeta.  Vasemmassa eteiskammioläpässä todetaan pieni vuotovirtaus. Sivuääntä ei ole kuultu pentuiässä ja kyseessä voi olla läppävaurio esimerkiksi tulehduksen jälkitautina. Vuoto ei ole toistaiseksi kuormittanut sydäntä mitenkään, lääkehoidolle ei ole tarvetta eikä rasitusta tarvitse rajoittaa. Ennuste on arvaamaton, muutokset voivat vaikeutua, pysyä ennallaan tai korjaantua täysin. Jalostuskäytöstä ei vielä tehdä suositusta. Suositan kontrollitutkimusta aikaisintaan kahden vuoden iässä jos sivuääni on vielä kuultavissa."

Nyt kummankin koiran sivuäänet on tutkittu, ja kummankin sivuääni johtuu vuodosta vasemmassa eteis-kammioläpässä. Kummankin sydämet on kuunneltu viime kesänä, Adyn verenluovutuksen ja korvatulehduksen yhteydessä, Iivan rokotusten yhteydessä, silloin kummallakaan ei ollut sivuääntä. Syksyllä Iiva sairasti kennelyskän, Ady ei oireillut, mutta sen voi kuulemma sairastaa oireettomanakin? Tai näin olen kuullut/ymmärtänyt. Tammikuussa kummallakin sivuääni kuului. Adyn sydän ultrattiin helmikuussa ja Iivan tänään. Lambergin mukaan kummankin löydökset on ollut todella pieniä eikä ne ole vaikuttanut sydämen toimintaan mitenkään. 

Iiva kerjää herkkuja kassalla. Häntä heiluu niin kovasti ettei kamera meinannut saada sitä kiinni :) . Peten koiratarvikkeen myyjät ovat opettaneet tämän "tempun" sekä Adylle että Iivalle :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti