maanantai 31. maaliskuuta 2014

Ulkoilua, treffejä, shoppailua, herkuttelua ja ruokapulinaa

Loman ensimmäinen päivä meni hujauksessa. Aamu alkoi lenkillä Ellun, vauvan ja Frodon seurassa. Käveltiin pätkä Humlan pururataa ja tultiin Tarkkisten kylän läpi kotiin, reilu 5 km:n kävely ihanassa aurinkoisessa säässä.

Sitten kauppareissut päälle, ihmisruokakauppaan ja koiranruokakauppaan. Tyypit tulivat mukaan koirakauppoihin, ostettiin Dogsportista lihaisia luita ja vähän hevosen lihaa, lampaan mahaa ja lohta ja kuivattuja herkkuja tietenkin myös. Minä en voi vastustaa noita koirien irtokarkkihyllyjä :) Tällä kertaa tuli ostettua kanin-, hevosen-, peuran- ja lampaankuutioita sekä naudanmahaa. Käytiin myös Fish & Catissa kasvismössöä ostamassa. Siellä myydään Oscarin kasvismössöä ja se on miljoona kertaa parempaa kun kilpailijoiden litkut. Kokeilkaa ihmeessää jos törmäätte ja vertailkaa. Aavistuksen kalliimpaa, mutta niin hintansa väärti, en ole kertaakaan ostanut muita mössöjä sen jälkeen kun kokeilin Oscaria. Oscarin kasvismössö ei myöskään räjähtele kun pakkaukseen tekee reijän, aikaisemmin sai siivota niitä pirun litkuja aina kattoa myöden! Kesällä teen omat mössöt kun kasvikset on halpoja mutta muina vuodenaikoina ostan valmista.
  Olen myös hurahtanut Oscarin koiranpuuroon. Se on sekoitus eri viljoja ja pellavansiemeniä, ensin liotetaan ja sitten laitetaan uuniin. Olen sekoittanut vaihtelevasti puuron joukkoon porkkanaa raastettuna ja valkosipulia, tai omenaa, tai mustikkaa, välillä puuro ihan puurona. Puuro tuoksuu ihanalle, näyttää ihanalle ja koirat tykkää.

Kotona tyypit sai sitten luut syödäkseen ja sitten hetkeksi päikkäreille ennen kun lähdettiin Lillin ja Tarmon luo peltolenkille. Vähän rallailua mutta huomattavasti enemmän haistelua ja rauhallista liikkumista, mukavaa vaihtelua. Täällä on kaikki pellot käännetty niin niille ei kyllä ole nyt menemistä, ja jos joskus mennään jollekin metsäniitylle, niin se on niin täyteen miinoitettu papanoilla että lenkkeilystä ei tule yhtään mitään, nämä vaan metsästävät papanoita.. Iiva löysi vielä jäätäkin mitä se söi innoissaan, tänä talvena ei hirveästi ole jääpaakkuja päässyt syömään..

Sian niskat/kaulat/mitkälie työn alla.






Yleensä annan koirille yhdet tuollaiset isot luut viikossa, annan ne ennen vapaapäiviä, eli yleensä perjantai-iltana, koska haluan seurata niiden vointia ja viedä ne pidemmälle lenkille. Tähän asti ei ole ollut mitään ongelmia luiden ja ruuansulatuksen kanssa mutta sen verran on peloteltu tukoksilla ja ties millä että en uskalla jättää niitä yksin luunsyömisten jälkeen. Uskon kuitenkin että luut sisältävät paljon hyödyllisiä juttuja ja koirat tykkää niitä kaluta ja hampaatkin pysyvät hyvinä, niin aion niitä antaa jatkossakin, ellei rupea tulemaan ongelmia. Iivalla menee usein vatsa löysälle heti luun syömisen jälkeen, niin sitäkin pitää vahtia ettei se tee sisälle, sen ulospyytäminen on niin hienovaraista että sitä täytyy ihan seuraamalla seurata että tajuaa sillä olevan hätä, Iiva vilkaisee ulko-ovea kerran ja kerran minua, toisin kuin Ady, joka pitää sellaista meteliä (mouruaa ja urisee "öouurrrrrr") ja tamppaamista että on mahdotonta olla tajuamatta että "nyt tarttis lähteä". Yhdessä vaiheessahan Iiva oksensi luun syömisen jälkeen sellaisia aivan valtavan kokoisia limavaahto-oksennuksia, mutta niitä ei ole tullut pitkään aikaan. Luulen että se oksensi silloin koska se urheili niin hulluna niiden luiden kanssa, se varmaan nieli ihan hirveästi sylkeä, limaa ja ilmaa luuta syödessään.
  Seuraava ruoka luun jälkeen sisältää reippaasti kasviksia, puuroa, öljyä ja sisäelimiä, ne on vissiin sellaisia vatsaa löysyttäviä ruoka-aineita, ja neste- ja kuitupitoisia. Noillahan menee vatsat kovalle kun nuo luut joita annan on niin isoja. Jos pystyisin niin antaisin pieniä luita ja vähän useammin, mutta koska noi ahneuksissaan nielee kaikki miehen nyrkkiä pienemmät luut kokonaisina (varsinkin Iiva, Ady on suht järkevä nykyään mitä tulee luihin) niin siksi näin. Noissa isoissa luissa ne ei myöskään niele niitä jämiä yhtä innokkaasti kun ovat jo saaneet syödäkseen. Tyypit saa lisäksi lihaa jossa luuta ja rustoja on jauhettu mukaan noin kerran tai kaksi viikossa.

Joskus tuntuu että tämä ruokinta menee ihan mutulla, mutta tuskin tuossa kauheasti mikään ole pielessä kun molemmat kuitenkin voivat hyvin, jaksavat ja haluavat liikkua, karva kiiltää, kynnet kestävät, tassut/polkuanturat on pehmeät ja ehjät, iho on kunnossa, hampaat ja suu on hyvässä kunnossa ja kakka on kiinteää. Kummallakin silmät vähän rähmii, mutta se on sellaista väritöntä tai vaaleanharmaata, ne on rähminyt aina, ruokintatavasta riippumatta, Adyn korvia ei tarvitse putsata kun korkeintaan kerran vuodessa, ne on aina ihan putipuhtaat, Iivan korvat tarvii muutaman kuukauden välein putsata..

Oho, taas lähti vähän rönsyilemään :) Ruokinta kuuluu lemppariaiheisiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti