tiistai 22. heinäkuuta 2014

Raunioleiri Lapualla 18-20.7 2014

Perjantain tokokokeesta jatkettiinkin sitten matkaa Lapualle raunioleirille. Perillä oltiin puoliltaöin. Lauantaina aamupäivällä alkoi treenit. Tällä kertaa harjoiteltiin aina yhtä asiaa kerralla jonka jälkeen koira meni takaisin autoon odottamaan. Tämä sopi Iivalle ihan tosi hyvin nyt kun oli niin kuuma. Se ei kerennyt läkähtyä yhden harjoituksen aikana vaan pääsi aina välissä autoon varjoon ja juomaan ja lepäämään. Autossa oli viileämpää kun ulkona, kaikki ikkunat auki, auringon puolelle pyyhe varjostamaan ikkunoita ja toiselle puolelle verkkoa.

Ensimmäinen tehtävä oli "korkeanpaikan piilo". Tornin toiseen kerrokseen jonkinlaiseen laatikkoon laitettiin maalimies ja koira lähetettiin maantasosta torniin.

Lähetin Iivan suunnilleen tuosta vasemman alanurkan koivupuskan kohdilta, maalimies oli Pohjolan mainoksen kohdalla.

Iiva kiipeää suorat portaat ensimmäiseen kerrokseen.

Toiseen kerrokseen johtavia portaita Iiva ei meinannut hahmottaa?, kesti hetken ennen kun se tajusi lähteä kiipeämään. Portaat ei tuottanut ongelmia, ei myöskään toisen kerroksen ritiläalusta, maalimies löytyi ja ilmaisu oli hyvä.Seuraavaksi harjoiteltiin tunkeutumista putkeen.

Piilosysteemi yhdeltä puolelta..

..ja toiselta puolelta. Maalimies on juuri ryömimässä piiloon. Haju tuli noista kummastakin mustasta putkesta ja lisäksi sieltä ylhäältä. Mustien putkien päät peitettiin muoviroskalla.

Iiva hajulla
Sinne meni!

Putkesta ulosSeuraavaksi mentiin vesiesteelle.

Vesieste. Maalimies kiipeää piiloonsa. Piilolle pääsi joko uiden tai lankkusiltoja ja ritilöitä pitkin. Muut ryhmän koiran valitsivat vesireitin mutta koska tiesin että Iiva ei uisi vapaaehtoisesti niin otettiin sillat pois ritilöiden välistä ettei sillä olisi muita vaihtoehtoja. Halusin nimeomaan sen menevän vesiteitse piilolle.

Iivaa turhautti, tuossa se seisoi ja haukkui hullunlailla turhautumistaan kun ei päässyt piilolle.

Heidi yritti houkutella sitä veteen mutta turhaan.

Loppujen lopuksi sain riisuuntua puolmunasilleni ja "auttaa" Iivan veteen, se ui siihen ainoaan paikkaan mistä ei pääse ylös, ja kääntyi sitten takaisin rantaan.

Toiselta puolelta se pääsi uiden piilolle

Ei vaadittu ilmaisua..

..sai palkan heti kun tuli piilolle.

"Tarttis pästä poiskin.."

Tämän jälkeen oli koirilla pieni leikkihetki ennen kun mentiin tauolle, syömään ja lepäämään.Hertta ei oikein arvostanut Iivan tunkeilua

Iiva Iivanen

Tauon jälkeen jatkettiin. Seuraavaksi harjoiteltiin koirien itsenäistä työskentelyä kauempana ohjaajasta. Maalimiehiä oli 2, kummatkin sellaisen rauniokasan alla josta hajuja saattoi tulla monestakin eri paikasta. Jäin seisomaan siihen mistä lähetin Iivan. Se liikkui todella hyvin, löysi ensimmäisen maalimiehen aika nopeasti, ilmaisi hyvin ja kun se sieltälähti niin lähti heti etsimään seuraavaa. Seisoin siis koko Iivan harjoituksen aikana samassa paikassa alueen yhdessä kulmassa kun Iiva etsi alueelta maalimiehiä.

Toinen piiloista oli tuon kasan keskellä maan tasolla, sinne pääsi putkea pitkin, suurin osa koirista ilmaisi maalimiehen tuolta ylhäältä.

Toinen piilo oli tuolla männyn takana, en tiedä millainen piilo se tarkalleen oli kun en sitä nähnyt.

Iiva on käynyt jo ensimmäisellä piilolla, matkalla toiselle se kävi kääntymässä tuolla putkessa.

Tämä on kiva kuva (kuten seuraavakin), tässä näkee erittäin selvästi kuinka Iiva saa hajun. Nenä nousee..

..koko olemus jämäköityy, korvat höröllä ja nenä pystyssä.

Paikallistaminen

Löytö

Ilmaisu

Kokonaiskuva koko kasasta, Iiva ilmaisee. Tuolta oli noin 3 metriä pohjalle.


Seuraavaksi tunkeuduttiin taas putkeen. Maalimies innosti koiria että saataisiin hyvä ja innostunut loppu päivälle.

Tunkeutumispiilo. Tuolla kuvan vasemmassa reunassa keskellä näkyy putken suu, sieltä maalimies meni piiloon, tämä edessä oleva putki täytettiin roskalla ja maalimies hihkui putken päässä, melkein kaikki koirat hajottivat ja siirsivät innoissaan roskat tieltään ja tunkeutuivat tunnelliin.

Lisää kuvateksti

Iiva menossa tunnelliin

Sinne män!

Ulostuleminen

Aamulla käytiin Iivan kanssa vähän kävelemässä raunioilla, tässä kuvassa se ylittää siltaa joka on kahden kontin päällä, korkeus on sama kun tornin ekassa kerroksessa.Tähän väliin muutama kuva lauantai-illalta.

Pitkin pituuttaan sängyssä, takajalat taakse venytettyinä.

Superhienot pienet bullmastiffit saa syödä sipsejä sängyssäSunnuntain ensimmäinen tehtävä oli ilmaista maalimies jonka haju tuli putkesta. Maalimies oli kasan sisällä, ja sieltä tuli sellainen mutkikas pienehkö putki ylös josta haju tuli. Tarkoitus oli pitää koira lähellä ja opettaa/antaa kokemus tällaisestakin piilosta. Koirat palkattiin lihapullalla joka oli kiinnitetty kiemuraisen kepin päähän ja joka työnnettiin ulos sieltä piilosta lähtevästä putkesta. Laitoin Iivan kiinni naruun koska arvelin ettei se pysy niin pienellä alueella missä oli tarkoitus pysyä enkä halunnut komentaa sitä siinä pysymään. Kytkettynä sain sen pysymään lähellä ja pystyin auttamaan ja ohjaamaan sitä helposti.

Piilon valmistelua. Riikka-Maria ja Heidi tukkivat putkea josta maalimies on mennyt piiloon, toinen Heidi on siellä putken kohdalla tuolla kuvan vasemassa ylänurkassa.

Tuo ruskea noiden kahden risun välissä on se putki josta koirien oli tarkoitus ilmaista.

Iiva ihmettelee putkea. Täysin uusi harjoitus. Paris kertaa se lähti pois välillä mutta palasi takaisin, sitten kun se tajusi että maalimies kehui ja kannusti sitä sieltä putken uumenista se innostui, Iiva työnsi koko päänsä putkeen nosti välillä päänsä ylös ja ilmaisi, ja tunki taas päänsä putkeen. Harmi että palkkaus ei oikein onnistunut, lihapulla ei pysynyt kepin nokassa ja palkkauksen oikea-aikaisuus ja kohta ei ollut optimaalisia, tuskin se Iivaa häiritsi mutta oppimisen kannalta olisi ehkä ollut parempi jos se lihis olisi pysynyt siinä kepinnokassa.Seuraavaksi oli alustatreeni, yksi maalimies meni keskelle sellaista tiilikasa ja betonilohkare aluetta putkeen piiloon. Ajattelin että tämä tehtävä ei olisi Iivalle mitenkään kovin vaikea koska se ei tähän asti ole välittänyt alustoista tuon taivaallista, se liikkuu kaikilla alustoilla hyvin ja varmasti. No, ei se nyt ihan helppoa ollutkaan. Iivalla oli todella kuuma, se läähätti jo heti alusta lähtien tosi paljon eikä edennyt samalla lailla määrätietoisesti kun normaalisti. Se meni välillä meidän keksimien rajojen ulkopuolelle ja jouduin kutsumaan sitä takaisinpäin ja lähettämään uudelleen. Se jopa laskeutui tasaiselle maalle ja meni sitä pitkin pätkän ja nousi sitten vasta takaisin raunioalustalle ja jatkoi etsimistä, sitä se ei ole koskaan tehnyt aikaisemmin. Loppujen lopuksi Iiva paikallisti piilon mutta ei ruvennut ilmaisemaan, se vaan käveli putken päällä edestakaisin ja vinkui äänekkäästi. Maalimiehen auttaessa se sitten rupesi haukkumaan. Kun palkat oli syöty saatiin kahden ihmisen avuin houkutella sitä pois sieltä, se vaan heilutti häntäänsä ja katsoi sinne reikään mistä oli palkan saanut. Olin huomannut jo edellisenä päivänä että Iiva viihtyi tosi hyvin maalimiehen kanssa, kun palkat oli syöty se jäi sinne piilolle hengaamaan ja seurustelemaan, ja tällaisissa piiloissa minne se ei päässyt maalimiehen luokse jäi osa palkasta vähän niinkuin saamatta. Minusta on erittäin kiva ja hyvä asia että se viihtyy ihmisten luona ja oikeasti palkkaantuu jo siitä että saa olla niiden kanssa.

EtsintäaluettaLääh puuh.


Iiva suunnistaa piiloa kohti, piilo on tuo putki jonka päässä on tuo pyöreä levy.

Iiva piilolla. Osa koirista ilmaisi jompaakumpaa putken päätä, Iiva ja yksi junioreista päätyivät ilmaisemaan putken päältä.
Leirin viimeinen tehtävä oli se samainen vesipiilo kuin eilen. Tällä kertaa vedin heti alussa jo uikkarin päälle ettei tarttisi pikkareissa hillua siellä vedessä. Kytkin Iivan että saisin sen vedettyä kahluusyvyydestä uimasyvyyteen ja ohjasin sen piilolla vielä sellaiseen kohtaa josta pääsi ylös. Nyt se sai myös ilmaista. Pari kertaa Iiva vaihtoi paikkaa sen tötterön ympärillä ennen kuin ilmaisi. Palkka tippui veteen mutta koska olin itse vedessä niin sain ne napattua ennen kuin painuivat pohjaan. Tällä kertaa meni paremmin ja nopeammin, mutta se että olin vedessä ja Iiva oli narun päässä tietenkin vaikuttivat asiaan.Ilmaisu

Lisää haukkumista


Palkat tippui veteen, olen menossa poimimaan niitä :)

Iiva vitkuttelee takaisinuimisen kanssa. Se ei kertakaikkiaan tykkää uimisesta. Kahlailu on sen mielestä kivaa, mutta uiminen ei.

Iiva vetojuhtana, vähän närkästynyt ilme :)

Oli tosi kiva leiri. Iiva oli parempi kuin mitä se normaalisti on ollut (vaikka helleraja ylittyikin). Se teki tosiaan tosi hyvin töitä (paitsi tuolla vedessä, "koska uiminen on perseestä"). Se keskittyi, käytti nenäänsä, ja ilmaisi hyvin, sellainen turhanpäiväinen juoksentelu oli jäänyt pois. Olen ihan supertyytyväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti