tiistai 22. heinäkuuta 2014

Toinen tokokoe

Viime perjantaina pysähdyttiin Tampereen Linnainmaalla tokokokeisiin. Oltiin matkalla Lapualle raunioleirille. Tampere jäi ihan matkanvarrelle. Koe oli hiekkakentällä, jonkinmoinen urheilukenttä se oli. Varjossa oli 26 astetta kuumaa ja aurinkoisella varjottomalla kentällä oli ihan kamalan kuuma.

Puiden varjossa odoteltiin vuoroa märät pyyhkeet päällä ja piimävettä juoden ja siellä olikin ihan siedettävää olla mutta heti kun mentiin aurinkoon niin Iiva lössähti. Tällä kertaa suoritukseen meneminen ei edes jännittänyt. Tiesin ettei tule menemään hääppöisesti ja odotukset oli erittäin matalalla.

Odottelua varjossa


Suoritus alkoi kytkettynä seuraamisella. Kokeessa ei ollut liikkuria joten tuomari liikkuroi. Ennen kun päästiin aloittamaan tuomari korjasi hihnaa ja kielsi käden pitämisen koiran "ulkopuolella". Olin aika yllättynyt ja ihmeissäni koska kukaan ei ole koskaan sanonut että käden pitää olla oman reiden ja koiran pään välissä, en kyllä ole sellaista aikaisemmin nähnytkään, isojen koirien ohjaajilla olen nähnyt oikeastaan vain kättä koiran ulkopuolella tai sitten niskan/sään/selän kohdalla. Tuomari sanoi että "onhan siinä 10 cm tilaa, kyllä käsi siihen mahtuu." Jahas, ajattelin ja rupesin suorittamaan. Jahas, ajatteli Iiva ja lähti lompsimaan perääni, siellä se käveli metrin takana, annoin lisäkäskyjä joilla sain sen aina vähän lähemmäs mutta ei se pysynyt kyydissä millään. Liikkeen lopussa kun pysähdyin niin Iiva ei sitä huomannut, se käveli melkein metrin ohitseni ennen kun seisahtui, käskyllä se sitten tuli perusasentoon. Normaalista järjestyksestä poiketen tämän jälkeen tehtiin maahanmeno, sitten luoksetulo ja sitten seisominen. Maahanmenossa seuraamisosio oli yhtä kauheeta kuin seuraamisessakin, käskyssä annoin reippaan vartaloavun, maahanmeno oli aika hidas mutta meni kuitenkin maahan, takaisin perusasentoon nousemiseen tarvittiin 2 käskyä. Luoksetulo tapahtui ravissa. Liikkeestä seisomaanjäämisessä tuomari liikkuroi ensin väärin, mutta huomasin sen. Iiva ei edes lähtenyt mukaani, kävelin muutaman asekeleen ja tuomari huomautti että voisin ottaa koiran mukaan :) No, kutsuin sen mukaani ja jatkettiin "seuraamista", käskystä jäi seisomaan ja loppuliikekin meni ok. Jokaisen liikkeen jälkeen tuomari selitti miten asiat pitäisi tehdä, minua turhautti, koska jouduin tekemään pisteitä vähentäviä asioita että saisin Iivan ylipäätään mukaani, ihan kun se tuomari ei olisi nähnyt että koiraa ei kiinnostanut pätkän vertaa. Sitten vapaana seuraamiseen.. No, se oli yhtä kamalaa kun kytkettynä seuraaminen, paitsi että jouduin antamaan vielä enemmän lisäkäskyjä ja kutsumaan Iivaa mukaani ja kannustamaan sitä että se pysyisi mukana. Tämän jälkeen tuomari sanoi että on kyllä nähnyt parempaakin seuraamista tämän rotuiselta koiralta. Sanoin että niin minäkin. Se tuomari laukoi ärsyttäviä kommentteja jatkuvasti, jokaisen liikkeen välissä meni paljoin aikaa kun se analysoi ja selitti miten liike meni ja miten sen olisi pitänyt mennä. Ei kai kukaan nyt oikeesti lähtisi kokeeseen koiran kanssa jonka liikkeet näyttävät siltä kun  niitä ei olisi koskaan tehty. Mielestäni aivan turhia kommentteja, varsinkin kun kokeen kaikki koirat suoriutuivat aika kehnosti. Hyppy menikin sitten hyvin, toki siinäkin ennen suoritusta tuomari purnasi jotain koiraan koskemisesta.

En ollut ainoa joka sai omituisia kommentteja suorituksen aikana. Anna-Marille se oli sanonut että pysyyköhän Lilli paikkamakuussa vaikka on niin villi, ja sanonut sitä alpakaksi. Muutkin tulivat hämmentyneinä suorituksistaan ja ihmettelivät tuomarin puheita.

Paikkamakuu suoritettiin viimeisenä. Kaikki koirat pysyivät  maassa. Iiva tarvitsi 2 käskyä että nousi takaisin perusasentoon.

Pisteet:
Luoksepästävyys 10 x 1 =10
Paikalla makaaminen 9½  x 3 = 28½
Seuraaminen kytkettynä 7½ x 2 = 15
Seuraaminen taluttimetta 7 x 4 = 28
Maahanemeno seuraamisen yhteydessä 6½ x 2 =13
Luoksetulo 7 x 3 = 21
Seisominen seuraamisen yhteydessä 7 x 2 = 14
Estehyppy 10 x 2 = 20
Kokonaisvaikutus 8 x 1 = 8

yht. 157½ pistettä, kakkostulos, 4. sija. Kokeessa oli 2 ykköstuloksen saanutta, ja paras sai vaan 164 pistettä.

Että semmoinen koe. Jatkossa jätetään helteessä kisaamiset muille vaikka kuinka koepaikka jäisi matkanvarrelle :) Ihmeen hyvät pisteet kuitenkin saatiin vaikka se niin kauhealta tuntuikin räpeltää suoritusta läpi.


1 kommentti:

  1. Pisteet oli kyllä paremmat kuin tekstistä olisin kuvitellut! =) Mutta omituiselta kuulosti kisat... Liikkurin puuttuminenkin on jo aikas WHAT juttu. Kerran on mun historiassa tuomari liikkuroinu paikallaanolon ku mun piti mennä Kainon kans häiriökoiraksi, mut siinä se sit on ollu.
    Myös tunnen tuskasi, kun koira ei toimi niin se ei toimi. Siinä ei vinkit auta... Tosin joskus korvia kuumottaa toisinpäin jorinat, kun omasta mielestä menny löysästi ja tuomari hypettää, ku bm teki upeasti. =D
    Ei muuta ku syksyllä sit taas. Mekin jätetään suosiolla nää helle kisat väliin ja kisataan talvella.

    VastaaPoista