sunnuntai 18. elokuuta 2013

Viikon ruokapäiväkirja

Keksin viime viikonloppuna laittaa ylös koirien ruoat, lähinnä itselle varmistukseksi ja muistutukseksi mutta kyllähän se tännekin pitää laittaa. Valokuvasin myös kaikki annokset yhtä lukuunottamatta, tai senkin kyllä kuvasin mutta kuva on kadonnut jäljettömiin :(

Olen itse tehnyt kasvissoseen, vihreät kasvikset on nyt edullisia ja marjoja saa puskista. Hedelmäsoseita en ole tehnyt, olen ajatellut että niissä on hurjasti sokeria joka lihottaa Adyä ja jos Iiva olisi jotenkin hiivaherkkä? niin sokeri ei olisi hyväksi. En tosin tiedä onko Iiva hiivaherkkä vai tuliko se hiiva vaan sen allergian mukana? Viinimarjoja olen laittanut lähinnä C-vitamiinin takia, mutta onhan niissä varmaan muutakin hyvää. Aikaisemmin kesällä molemmat söivät mustikoita metsästä ihan hullun lailla, silloin en lisäillyt hirveesti mitään kasviksia ruokaan. Ja kohta ruusunmarjat valmistuvat, nekin ovat Iivan herkkua. Ady syö niitä pelkästään jos kädestä tarjoaa.

2 kesäkurpitsaa, 2 kurkkua, 2 lehtisalaattia, 2 jääsalaattia, nippu tilliä, nippu persiljaa, 200 gr pakastepinaattia, 200 gr pakastebroccolia, muutama porkkana, muutama dl punaisia viinimarjoja
Kaikissa kuvissa Adyn ruoka on vasemmalla, Iivan oikealla. Normaalisti Ady syö noin 200 g lihaa per annos, (riippuen lihasta, esim. kalkkunaa saa enemmän kun porsasta) reilun ruokalusikallisen viljaa, hapanmaitotuotteita ruokalusikallinen-desilitra, kasvissoseita reilun desin, öljyjä loraus. Iiva syö noin kolmanneksen enemmän kuin Ady. Sisäelimiä ja lohta kummatkin kuitenkin saavat suunnilleen yhtä paljon. Ady saa yleensä enemmän kasvista kuin Iiva koska saa vähemmän viljoja.
  Kummatkin syövät monipuolisesti, Adyllä ei rajoituksia, Iivalla pelkästään vehnä ja mansikka, ja nautaa ei ehkä voi kamalasti antaa. Yritän syöttää niille mahdollisimman monipuolisesti kaikkea niin ettei tarvitsisi purkista antaa lisäravinteita, monet eri lihat, luut, sisäelimet, hapanmaitotuotteet/raejuusto, viljat ja kasvikset/hedelmät/marjat, merilevä tai nokkonen, säästän myös kananmunankuoret, kuivaan ne ja jauhan, ja jos luita tai hapanmaitotuotteita ei jostain syystä ole tarjolla annan sitä, noin teelusikallisen /annos. Kananmunankuoria käytän tosin aika harvoin. Nämä ehkä korvaavat purkkikaman. Tai mistä sen tietää. Koirat nyt kuitenkin voivat vallan mainiosti, karva on pehmeää ja kiiltävää, kynnet kovia, korvat ei töhni, ne jaksavat hyvin, ovat iloisia ja virkeitä ja ruokahalu on vallan mainio, kakka on kiinteää ja piereskely on vähentynyt ihan minimiin.
  Ady on liian lihava, ruokamäärää on yritetty vähentää mutta siitä tulee niin sietämättömän raivostuttava että nostin ruoan takaisin normaaliin, täytyy vain yrittää liikunnalla laihduttaa ja olla antamatta lihottavia herkkuja. Ady siis syöksähtelee keittiöön joka kerta kun liikahdan, siis vaihdan asentoa, käyn vessassa, otan kaukosäätimen käteen, otan puhelimen käteen, katson Adyä, juttelen Adylle, ajattelen silittä Adyä ja liikutan kättä sitä kohti, siis mikä tahansa liike saa sen syöksymään keittiöön.. Äiti kertoi myös että se oli melkein käynyt Tyynen ja Iivan kimppuun mummolassa kun äiti oli laittanut niiden ruokia, ne syö eri huoneissa ovet kiinni ja aikaisemmin ei ole ollut mitään ongelmaa ruoanlaittotilanteessa muuten mutta silloin Ady oli käynyt vähän kuumana.

Lihat ostan Kennel-Rehun rekasta, Fish & Cat:istä ja uudesta tuttavuudesta Käpäläkulmasta                         ( www.kapalakulma.fi) . Herkut yleensä Peten koiratarvikkeesta. Muut ihan tavan ihmisten ruokakaupasta.


Lauantai-iltana Ady söi naudan mahaa ja lampaan sisäelinseosta, pienen määrän (teelusikallinen) täysjyväohraa, raejuustoa ja kasvisoseen litkut. Iiva söi samaa mutta ilman naudan mahaa.

Lauantai-illan herkku: poron luu, ei ollut raakaa ja Iiva sai siitä irti sellaisia teräviä paloja, Ady syö nykyään fiksusti luut, se pureskelee ja mutustelee rauhassa nautiskellen, Iiva sen sijaan syö niin hirveällä vimmalla ja voimalla että noikin luut on tästä edes kielletyllä listalla ellen ole ihan vieressä vahtimassa.


Su aamuna Ady söi lampaan sisäelinseosta ja luutonta kalkkunaa, edellisestä satsista köyhempää kasvissosetta, riisiä, kermaviiliä, merilevää ja Nutrolin öljyä. Iiva söi saman satsin, hieman pienennettynäkoska myöhemmin samanapäivänä oli rauniotreenit. Rauniotreeneissä Iiva sai palkaksi juustoa ja ankanfilettä.

Su iltana on syöty luutonta kalkkunaa, riisiä, sitäköyhempää kasvissosetta ja treenijämät, eli vähän juustoa ja ankkaa.

Maanantaina tarjolla oli molemmille kalkkunaa, kananmunaa, kaurapuuroa, edelleen sitä köyhempää kasvissosetta, merilevää ja lohiöljyä.

Maanantaina iltaruoaksi oli poroa, kasvissosetta ja Nutrolinin öljyä. Tottistreeneissä Ady sai Silverin Dog & Catista ostettuja meatballseja, Iiva sai myös noita meatballseja, ankkaa ja kuivattuja sisäelimiä. http://www.dog-cat.fi/fi/tuotteet/ruuat-ja-herkut1/koulutusnamit-ja-herkut/meatballs/

Tiistaina aamulla Ady söi hevosta, kasvissosetta, kaurapuuroa, merilevää, luonnonjogurttia ja Nutrolinia. Iiva söi hevosen sijasta poroa mutta muuten samaa mitä Adykin. Tuossa kolmannessa rasiassa on Iivan eväät mummolaan, minulla siis päivystys, Ady söi nappulaa mutta Iiva sai samaa mitä aamullakin.


Keskiviikkoaamuna Ady söi luutonta kalkkunaa ja hevosta, kananmunan, kaurapuuroa, luonnonjogurttia, kasvissosetta, merilevää ja Nutrolinia. Iiva söi samaa. Ensimmäistä kertaa hevosta sitten eliminaation alkamisen, ei reagoinut mitenkään.

Keskiviikkoiltana kuppeihin laitettiin hevosta, raastettua porkkanaa, vähän kaurapuuroa, muutama jäätynyt karviainen ja lohiöljyä.

Torstai aamuna Ady sai naudan mahaa, kaurapuuroa, kasvissosetta, luonnonjogurttia, merilevää ja Nutrolinia. Iiva sai hevosta ja pienen määrän naudan mahaa, muuten samaa mitä Adykin. Iiva sai muutama viikko sitten naudanmahaa koko annoksen ja reagoi raapimalla, nyt ei tullut mitään oireita.

Torstaina illalla oli tarjolla lohta. Tottistreeneissä Iiva oli syönyt 150 g jäniskuutioita.

Perjantaina aamulla oli tarjolla Adylle naudanmahaa ja vähän murskattuja broilerin siipiä, kaurapuuroa, porkkanaraastetta, punaisia viinimarjoja ja Nutrolinia. Iiva sai vähän naudanmahaa ja enemmän niitä murskattuja broilerinsiipiä, muuten samaa mitä Adykin.

Perjantaina illalla kummallekin oli tarjolla broilerin murskattuja siipiä, poron jauhettua maksaa 100 g / naama, kananmuna ja täysjyväohraa johon olin lisännyt reippaasti murskattua valkosipulia.
Lauantaina aamulla tarjolla oli possun jauhelihaa, valkosipulitäysjyväohraa ja kasvissosetta. Kuva puuttuu. Tottistreeneissä Iiva söi kuivattua kanan kivipiiraa.

Lauantai-illan annos sisälsi possun jauhelihaa, valkosipuli täysjyväohraa, punaisia viinimarjoja ja luonnonjogurttia.


Sunnuntaina aamulla kuppeihin laitettiin kokonaista broilerin maksaa, sitä valkosipuli täysjyväohraa, viinimarjoja ja turkkilaista jogurttia


Suununtaina aamuruoan päälle Adylle sian kylkiluurimpsu..
..ja Iivalle kalkkunan kaula.

Sunnuntaina illalla, siis äsken koirat saivat (rustoja ja luita sisältävää) hanhen jauhelihaa, valkosipulitäysjyväohraa, kasvissosetta runsaasti (luiden takia), lohiöljyä ja kananmunan. Kuvan ottamisen jälkeen lisäsin vielä vähän mustaviinimarjoja.

Että sellainen reilun viikon ruokapäiväkirja, saa kommentoida. Saa kysyä. Saa kritisoida. Minä olen ihan hurahtanut tähän nappulattomaan ruokaan, nappulaa annan vain sen verran että pysyvät tottuneena, helpompi viedä hoitoon ja ottaa reissuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti